luni, 7 martie 2011

Definitie

Trebuie spus de la inceput ca, desi exista legaturi puternice si interesante intre supravietuire si bushcraft, dar aceste 2 notiuni nu se confunda. Faptul ca unele cunostinte de bushcraft sunt absolut necesare in supravietuire, sau, pe de alta parte, faptul ca buschcraftul este de fapt o supravietuire extinsa la o scara mai larga nu face ca cele 2 notiuni sa fie similare. Definitii foarte bune in limba romana gasiti pe bushcraft.me.
Insa:
In opinia mea trebuie sa fie foarte clar faptul ca supravietuirea nu poate fi practicata decat ca forma de antrenament, de capatare a cunostintelor pentru a le avea la un moment dat, daca va fi necesar. Supravietuirea nu este o activitate in sine. Nu poti face supravietuire azi, 7 ore, daca ai timp, pentru simplul motiv ca nu esti intr-o situatie de supravietuire. Poti eventual sa vezi, sa testezi in cele 7 ore cum ai rezolva o situatie de supravietuire, cu resurse limitate, sau fara resurse, cu ce gasesti la indemana. Iar daca esti intr-o situatie reala de supravietuire, fie ea si voluntara, atunci nu practici supravietuirea, ci supravietuiesti efectiv.
Pe cand bushcraftul se poate practica ca activitate distincta, chiar si pe o perioada scurta de timp. Intr-o definitie ultra condensata si generalizata am putea spune ca buschcraftul reprezinta totalitatea abilitatilor necesare pentru a supravietui in natura. Desigur, aceasta definitie este seaca si trebuie nuantata. Dar in toate definitiile citite de mine am gasit ca este vorba despre abilitati/aptitudini. Etimologia termenului este si ea clara pentru cei are cunosc limba engleza. Poate chiar mai clara decat s-ar putea explica pe romaneste. 
Supravietuirea presupune si ea abilitatile amintite si profita din plin de eventualele cunostinte de bushcraft, insa ea presupune posibilitatea de a te descurca pana la revenirea in mediul care iti este familiar. Scopul sprem al supravietuirii este acela de a scurta acest timp, pana la revenirea in mediul tau.
Ori bushcraftul insumeaza abilitatile de a trai in natura, intr-un mediu nefamiliar omului modern, pe o lunga perioada de timp sau chiar permanent. Dar mai presupune si altceva: infaptuirea acestui deziderat cu ceea ce iti ofera natura, avand cat mai putina tehnologie moderna. Nu orice manelist care isi duce in jeep tot ce are nevoie si sta o saptamana in padure face bushcraft. Mai degraba cel care ia un lemn si incearca sa isi faca o lingura din el, numai cu un cutit, in balconul apartamanetului. Cum bine spunea Ray Mears: "cunostintele pe care le deprinzi in curtea din spatele casei, e posibil sa iti salveze viata la un moment dat."
Desigur, aceasta capacitate este diferita de la om la om. Sunt oameni care se descurca doar cu hainele de pe ei, iar altora nu le-ar ajunge nici un camion de scule. Dar eu nu incerc sa definesc aici ce inseamna bushcraftul pentru fiecare din noi, ci incerc sa definesc notiunea in sine, intr-o acceptiune generala. Dar cum spuneam, definitia trebui extinsa putin dincolo de esenta ei. Cea mai importanta componenta NU este dragostea fata de natura ci capacitatea de a o intelege si de a o exploata si proteja in acelasi timp. Toate comunitatile umane care traiesc in natura au si grija de ea, pentru simplul motiv ca stiu ca depind de ea in mod direct. Noi oamenii moderni, chiar si cei care fac bushcraft in fiecare week-end nu constientizam suficient acest lucru, dar asta nu inseamna ca nu depindem de natura. Desigur, indirect.
Eu ma astept ca un om care face aceasta activitate sa fie un ecologist si un conservationist (atentie, nu conservator) chiar inainte de a fi drumet.
Cu cat o societate umana este mai primitiva, mai putin tehnologizata, mai izolata, cu atat ea "practica" mai mult aceasta activitate. Mergand la extrema, orice animal are abilitatile de a trai in natura, fara nicun fel de ajutor extern sau mijloc artificial. Face deci bushcraft? Iata deci ca trebuie adaugat si elementul definitoriu al conditiei umane: este o activitate constienta. Si daca este constienta, atunci, neaparat ar trebui sa fie constientizat si faptul ca trebuie sa protejam de ceea ce depindem.


2 comentarii:

  1. Super tare definitia ta, e scrisa de tine sau copiata de pe wiki?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu copiez de nicaieri. Scrisul e una din pasiunile mele, alaturi de a gandi.

    RăspundețiȘtergere