vineri, 18 martie 2011

Copacii

Daca e ceva la ce nu ma pricep, in afara de cantat, apoi aia e botanica. Mai stiu aia din clasa a …nici nu mai stiu care, cu radacina, tulpina, frunze, flori, peduncul, stamina si pistil. Stiu care e garoafa, trandafirul si laleaua…parca si pruna, nuca si pepenele… si cam atat.
Apoi veni o zi in care am dat de www.miculmester.blogspot.com, care mi-a trezit interesul pentru arbori. Imi placeau si inainte, le-am dedicat si poezii, insa toti erau “copaci” si atat. Dar cum in bushcraft cunoasterea arborilor si a plantelor in general este o chestiune esentiala, am dorit sa aprofundez putin. Mai ales ca statea seva sa porneasca si voiam neaparat s-o gust. Asa ca am inceput sa caut pe internet  ceva ghiduri practice pentru determinarea speciilor de arbori. N-am gasit. M-am dus prin librarii reale si virtuale, unde am gasit intr-adevar o carte bunicica (Enciclopedie Completa Ilustrata – Arborii), dar cu dezavantaje evidente pentru scopul meu: e mare si grea, improprie de purtat; are un fel de desene (dealtfel bune dar micute), nu poze; trateaza identificarea dpdv stiintific, adica dupa frunze si muguri in general.
Apoi, am pus si eu o intrebare la specialisti. Nu va spun ce complicata e teoria…cu toate m-au lamurit, numai cu identificarea nu. In cele din urma am gasit ca la oarecare facultate de silvicultura ar exista o lucrare numita Dendrologie, da’ s-avem parol, e numai pentru uzul studentilor. Si numa pentru atata parca nu m-as inscrie la alta facultate. Asa ca am luat decizia sa identific arborii cu prieteni, cunostinte, rude si vecini, sa le fac poze si sa le pun aici. O identificare simpla, rudimetara, sper folositoare, practica. Mai ales ca iarna, foioasele nu au frunze. Asa ca ramane forma generala, particularitatile si scoarta.
Postarea va fi completata periodic, pe masura ce reusesc sa completez colectia de poze. Nu va fi nimic pretentios. Doar ce cred eu ca e esential in identificare, scris "pe limba mea".

3 comentarii:

  1. Asa-i, e destul de greu sa gasesti. Am prieteni ce au terminat la ingineria lemnului si i-am intrebat de carti. Or zis ca nu se gasesc.
    Asa ca invatam de unde putem. In mare, prin viu grai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mare smecherie nu e nici materialul de la SV. Daca nu faci laboratoare, te p... pe ea. Dupa parerea mea. Dar daca mai esti interesat, am o copie ( prima parte din 2, parca ) si tot vreau sa o tin pe langa mine. E A4 si cam 1cm grosime. Daca te intereseaza, da-mi de stire: karakelezarpli@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere