sâmbătă, 26 martie 2011

Mesteacanul

Cel putin mesteacanul argintiu este inconfundabil. Are acea coja alba, stralucitoare si fina (pe suprafetele unde e intreaga, nedescuamara si necrapata). Cu cat inainteaza in varsta cu atat coaja, mai ales in partea de jos este mai crapata, mai brazdata. Coaja mesteacanului este impermeabila. De aceea crengile cazute nu prea se ususca ci putrezesc direct in coaja. Cea alba, superficiala si subtire se poate folosi si ca hartie de scris. Fiind usor inflamabila se foloseste la aprinderea focului, chiar si umeda fiind. Prezinta niste mici crapaturi, care arata ca niste liniute orizontale. Mi-e destul de greu sa o descriu, asa ca pun pozele: 








Cu toate acestea, exista un copac cu care poate fi foarte foarte usor de confundat de la distanta. In ca nu stiu ce este, dar o sa aflu cu siguranta. Oricum, la o privire mai atenta se poate observa ca nu este mesteacan argintiu. In poza de mai jos avem un singur mesteacan, cel marcat cu rosu:




4 comentarii:

  1. Adica toti ceilalti (ca sunt la fel) sunt plopi??? Nu seamana cu plopii aia de langa drum....Sunt alt neam?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu se pune problema ca sunt alt neam. Cei de pe marginile soselelor / drumurilor si cei plantati prin orase sunt plopi obtinuti in pepiniere (a se intelege, ca sunt de cultura), care cel mai probabil au si ceva modificari genetice (prin statiunile de cercetari pomicole), pentru a fi mai rezistenti la boli si daunatori si pentru a avea durata de viata mai mare, ca sa nu fie nevoie prea frecvent sa fie replantati!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar nu seamana deloc unul cu celalat. Cel putin coja e total difertita.

    RăspundețiȘtergere