marți, 8 martie 2011

Cine ne place?


Bear Grylls, Ray Mears, Cody Lundin, Dave Cantebury sau Les Stroud. Pe altii pe care i-am mai vazut ii ignor deocamdata.
Nu sunt naiv! Cred ca imi dau seama cat e show TV si publicitate. Cu toate astea lansez provocarea pentru ca sunt curios care sunt preferintele voastre. Pe de alta parte, stiu si faptul ca oamenii fac lucruri usor diferite. O sa detaliez si preferintele mele.
De departe, pe locul 1 e Ray Mears. El face bushcraft, asa cum am explicat eu intr-un blog anterior. Are, cel putin asa pare, cunostinte temeinice, personale, imbogatite cu cele culese pe drum de la nativi. Face de ani buni aceasta treaba, a scris si ceva carti. Nu prea imi plac mie englezii, insa el are un calm aparte, iar cand face ceva se vede ca se pricepe, are manualitate si experienta. Nu scoate in fata propria sa persoana si mi se pare ca e un bun pedagog. El poate trai asa.





Ei, de aici e mai greu. Fiecare are lucruri care imi plac si care nu.


As zice pe 2 Cody Lundin. Nu pentru excentricitatea de a umbla descult de 20 de ani, ci de asemenea pentru cunostintele lui si pentru filozofia sa: aceea de intelege natura pentru a o putea folosi pentru a supravietui si in acelasi timp fara a o distruge. Cum era de asteptat, conceptia nativilor americani. El se simte aproape de natura si traieste efectiv in mijlocul ei.

Ar fi pe 3 Bear Grylls. Desigur, el e mai tinerel, arata bine, face show. Mai face dupa parerea mea foarte multe lucruri total contraindicate intr-o situatie de supravietuire. Poate alta data vorbim si de asta. Isi permite insa sa le faca. Fie ca are sau nu echipa in spate si regizeaza sau nu situatiile, nu multi ar putea face ce face el. Are un background solid: alpinism si catarare, trupe speciale. E puternic, are un stomac de invidiat, psihic bun. Bun sistem imunitar si foarte buna rezistenta fizica.Endurance, cum spun ei. Ca sa zic asa, el este tipul ideal pentru a supravietui, avand multe calitati. Desi se pot invata multe din emisiunile lui, eu sunt selectiv si nu le inghit pe toate. Situatiile de supravieture intervin de cele mai multe ori cand nu te astepti, cand nu esti pregatit. Si multi oameni sunt suferinzi, raniti, etc... El fuge ca sa scape.

Ar urma pe 4 Les Stroud. Si pe el il ajuta robustetea si rezistenta corpului. Din ce am vazut eu are mai putin succes cu actiunile sale. Dar asta e mai degraba spre bine, pentru ca reprezinta realitatea nemasluita. Si mai are un mare plus fata de ceilalti: factorul psihic,pentru ca el e mereu singur, fara echipa de filmare. El rezista cele 7 zile.






Si pe 5 in pun pe Dave Cantebury. Omul stie o multime de chestii folositoare. E bun, zic eu. L-am urmari la el pe site si am invatat chestii foarte folositoare, mai ales in materie de arcuri. Insa are mentalitatea aia de redneck... care mie imi cam displace. El zice ca trebuie sa te lupti cu natura si sa o invingi ca sa supravietuiesti.







Sa nu fiu gresti inteles: eu nu ii critic. Ii apreciez si ii respect pe toti. Chiar si pe cei mult mai putini potenti decat ei. Am expus doar ordinea preferintelor mele.
Voi ce ziceti?

4 comentarii:

  1. pe primul loc - ray, fara nici un dubiu si la mare distanta de ceilalti. scoala solida, facuta cu pasiune, cu documentare temeinica si practica pe masura. sint putini cei care isi dau seama ce efort enorm e in spatele emisiunilor lui.

    pe locul doi - les. are in cap un set valabil de principii generale pe care le adapteaza (atit cit poate, fara artificii si zorzoane) la situatiile in care este pus. un tip echilibrat si "sincer" - e usor sa te identifici cu el.

    pe locul trei (foarte aproape de doi) - cody. experienta si bun-simt in abordarea situatiilor cu care-i confruntat, se descurca cu putin (cu extrem de putin). totusi, scos din mediul lui, nu-si modifica metodele chiar daca nu dau rezultate.

    pe patru - dave. ma calca pe nervi abordarea tip "ii trag naturii un cap in gura", dar omul nu-i adunat de pe strada, in general stie ce vorbeste.

    in afara clasamentului, dar in josul lui - bear. nu stapineste nici jumatate din ce filmeaza, si triseaza cu nesimtire cind nu-i iese pe bune. conditia fizica de invidiat si abordarea inconstienta a situatiilor nu-i o combinatie de natura sa-i asigure supravietuirea intr-o situatie reala.
    despre abilitatile lui de alpinist nu ma pronunt, ca nu ma pricep.

    semnez (ca pe forum si ca pe iutub):
    bushcraftmyway

    RăspundețiȘtergere
  2. In mod normal il clasam si eu mai jos pe Bear, insa am tot citit despre el. Cred ca ii apreciez mai mult activitatea anterioara decat seriile survivor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce fain, imi aduc aminte de clasele primare, .. :)).
    Care-i mai tare "brusli, cichician sau vandam" ? - unu e rapid, altul e bun cascador, altul loveste sus cu piciorul !
    Adevaru-i ca sunt emisiuni de televiziune.
    Treaba-i ca au adus printre multe narozii specifice (americanisme), senzatia specifica a emisiunilor ce se vor interesante, si multe lucruri faine.
    Merita urmarite.
    Intre ei, desi caracterele sunt diferite, totusi diferentele mari sunt date si din dorinta clara de a fi distincti si autentici, fiecare in parte.Ca fiecare sa poata avea emisiunea lui fara sa para ca-l copiaza pe celalalt.
    De la unul ai mai mult de invatat, de altul mai putin. Unu-i mai vioi, altu-i meditativ, unu-i cu echipament mult, altu-i cu mana goala si tot asa.
    Ii bun, bine ca sunt , intre atatea emisiuni de doi banib ce umplu toate programele tv, mai sunt si astea cateva faine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca intrebarea de baza e....pe cine ai vrea sa ai langa tine intr-o situatie de supravietuire. Pe ultimele locuri i-as pune pe Bear si pe Cody. Nu stiu in ce ordine, dar Bear se implica in actiuni riscante, iar Cody mi se prea hipiot, pentru situatiie practice de supravietuire.
    Din aceasta perspectiva, mi-e greu sa aleg intre Ray si Dave. Primul are o cunoastere aproape enciclopedica, iar al doilea este foarte practic si infipt pe treaba. Ce-i drept Ray nu preda supravietuire, ci supravietuire prin mijloace traditionale. Deci, cred ca mai degraba Dave. :)

    RăspundețiȘtergere