duminică, 20 martie 2011

Carpenul

Coaja gri deschisa, as putea spune neteda, insa pe masura ce copacul creste apar fisuri neregulate, insa  nesemnificative. Mai bine zis arata ca si cum coaja s-ar descuama pe alocuri. Tot pe alocuri apar niste vergeturi maronii, care se vad bine in pozele de mai jos. Cand nu are frunze, este usor de recunoscut dupa faptul ca sectiunea tulpinii sale nu este (aproape) rotunda ca la majoritatea arborilor, ci prezinta anumite neregularitati. Ca si cum imediat sub coaja ar fi niste serpi de diferite grosimi. La cei mai in varsta, aceste neregularitati apar mai mari si mai pronuntate, sectiunea fiind "in stea".




3 comentarii:

  1. Succes in activitatea de identificare a arborilor.Oamenilor in general le plac iesirile in natura,dar nu baga de seama ca stau la umbra unui fag,stejar sau carpen,pur si simplu le spun copaci.E bine sa arati unele caracteristici pentru fiecare arbore pentru ca in general nu se cunosc.Fiecare tip de arbore poate avea mai multe specii,e si mai complicat.Nu prea avem unde ne documenta,dar mai cunosc oamenii in virsta care locuiesc linga padure.Si multe informatii gasim aici pe net.Carpenul e un lemn foarte bun pentru foc,pentru confectionat cozi de unelte si seva este buna de consum acum primava.Eu cred ca mai greu de identificat sint arbustii si unele plante.Spor la treaba.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot din carpen se fac si ciocanele din lemn, gen cum sunt cele folosite la batutul tablei pe case!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Florea. Ar trebui sa faci deosebirea, mai ales daca stai pe sub ei. In timp ce stejarul nu "arunca" crengi, din fag cad adesea ramuri, uneori foarte mari, care te pot accidenta sau chiar omori.

    RăspundețiȘtergere