luni, 25 aprilie 2011

My kit

Nu e nici pe departe acel "ultimate kit" care are de toate si e bun la orice, iar pe deasupra e si mic si usor. E doar o mica trusa pe care o iau oriunde in natura si al carei continut a fost stabilit in urma experientelor live si nu youtube.

.

 Asa cum se vede, este compusa din cutitul cu lama Mora carbo de 110 (maner din mesteacan si corn de cerb facut de mine si teaca de piele, idem) si un "borcanel" etans, gen pet, cam de 400 ml. Au fost ceva tomate in el initial si se gaseste aproape la orice magazin. Am aleso pentru ca este potrivit ca marime, are gura larga, e usor si etans. Voi detalia continutul, pe categorii de utilitate:
Sursele de foc: bricheta, bara de magneziu si o lupa. Stiti la ce foloseste fiecare.
Materialele de combustie se compun din: 
- vata (sau tamopn de demachiat). Pastrate uscat se aprind foarte usor de la bara de magneziu. Sunt utile si in caz de ranire.
- ziar sau orice hartie care arde usor, asigurand urmatorul nivel al arderii, fiindca vata se aprinde usor, dar si arde repede, fara sa asigure energia necesara aprinderii lemnelor;
- lemn de balsa (usor si usor inflamabil) si lemn de brad, pentru urmatorul nivel inaintea celor gasite in natura. In aceste 3 trepte am reusit sa aprind si lemne scoase de sub zapada, primavara, cand totul era ud;
- 1-2 bucati de camera de bicileta, care arde chiar si uda fiind.
Urmeaza materialelel de legat. Sfori, cat mai multe, de diferite grosimi. Le prefer pe cele care se desfac si in fire mai subtiri si pe cele rezistente. Ideala e sfoara militara mai veche...nu stiu daca se mai foloseste acum in armata, insa e excelenta. Mai am si un colier de plastic. Am 4-5 ghemuri de sfoara pentru ca mereu am constatat ca atunci cand ai reala nevoie, niciodata nu e suficienta. In plus, infasurat pe cutie am si niste banda izolir, din cea noua, lucioasa pe o parte. In mod surprinzator, a folosit mai mult ca loucoplast decat pentru legaturi.
Medicamentele. Cutiuta contine 10-15 pastile de purificat apa 1/1l. Apoi, cate 2-3 pastile din fiecare, de uz general: un antibiotic cu spectru larg, algocalmin, aspirina, nurofen. O fiola de a algocalmin. Furazolidon 7-8 pastile, pentru ca diareea  poate fi periculoasa si spre deosebire de o raceala sau o afectiune oarecum obisnuita, te poate scoate foarte repede si grav din forma si te imobilizeaza. De asemenea, grabeste deshidratarea. Apoi, in functie de necesitatile fiecaruia in completare. Eu am ulcoran, debridat, calciu lactic, triferment, biotics si  dicarbocalm pentru stomac. Paracetamol sinus, iar pliculetele cu OKI sunt pentru durere. Sufar cu lombosciatica si astea sunt destul de eficiente in caz de nevoie. 1-2 pastile pentru dureri de gat, pt. ca asta iar e o afectiune mai veche a mea. Continutul acestei mici cutii trebuie adaptat in functie de nevoile ficaruia si nu inghesuite in ea medicamente aiurea.
O mica trusa de pescuit, continand 3 carlige de diferita marimi, cateva bucatele de plumb si ceva nylon. Nu prea mult, doar cat sa leg carligele, pentru ca am ata subtire si rezistenta.

Aceasta trusa mica si compacta imi asigura aproape toate nevoile urgente. E un mic survival kit si nu unul de bushcraft, evident. In locurile mai periculoase, unde este posibil sa pierd rucsacul, prefer sa tin borcanul intr-o husa, pe curea. Astfel, va fi mereu cum ine. Desigur, ar mai fi loc si de altele in ea, sau s-ar mai utea scoate cate ceva. De exemplu am un amic care in viata lui nu a avit macar o raceala sau o durere de dinti. El ar avea degeaba medicamante, pt ca si asa nu le deosebeste utilitatea. 
Cel mai important lucru legat de aceste truse, pe care trebuie sa-l retineti cu valoare e principiu, nu este nici pe departe continutul lor, ci faptul ca ea trebuie adaptata astfel in cat in caz de urgenta, sa acopere pentru 2-3 zile necesitatile voastre. Si de aici deriva inca ceva: anume ca nu exista o trusa unica, buna la toate si pentru toti. E doar un strict necesar personalizat.